Arcade kast

De Arcade kast of Arcade Automaat is de naam van de behuizing en hardware om een bepaald videospel op te spelen. De meeste Arcade kasten dateren uit de jaren 1980 en zijn gebouwd volgens de JAMMA-standaard.

De Arcade kast wordt gemaakt naargelang de behoefte van het spel. Sommige spellen vereisen meerdere knoppen, speciale joysticks etc.

  • Beeldscherm: dit onderdeel is essentieel. Het toont een raster- of vectorafbeelding. De schermresolutie ligt tussen de 262 en 315 lijnen met een frequentie tussen 50 en 60 hertz. Naargelang het spel, staat de monitor verticaal of horizontaal. Latere beeldschermen ondersteunen high-definition video.
  • Arcade system board: de hardware waarop het spel draait. Het zit verborgen in de automaat.
  • Voeding die het systeembord voorziet van stroom, maar ook allerhande lichtjes op de kast, in de knoppen, krijgen hun elektriciteit via deze voeding.
  • Kap: Bovenop de kast staat meestal een kap met daarop de naam van het spel. Meestal is de kap fleurig gekleurd en zit er een lamp in waardoor de kleuren worden opgelicht.
  • Voorplaat: deze plaat zit rond de monitor. Meestal bevat hij beknopte instructies van het spel of bevat hij tekeningen.
  • Bedieningspaneel: Dit paneel bevindt zich meestal onder de monitor. Het bevat de knoppen en joysticks die nodig zijn in het spel. Knoppen kunnen het personage laten bewegen, springen, vuren. Andere knoppen zijn dan weer nodig om aan te duiden of je met een of meerdere personen speelt.
  • Munttoevoer, muntteruggave en muntbox: De Arcade kast vereist (meestal) dat de speler dient te betalen om het spel te spelen. Hiervoor dient hij een bepaald bedrag te deponeren in "munttoevoer". Meestal is de invoer aangebracht op een drukknop. Wanneer men de knop indrukt, komt het geld terug via "muntteruggave" op voorwaarde dat het spel nog niet werd gestart. Ook geld dat niet wordt aangenomen komt meestal automatisch terug via "muntteruggave". Al het ingebrachte geld wordt verzameld in de "muntbox" die door de eigenaar van de machine op regelmatige tijdstippen wordt leeggemaakt. Heel oude Arcade-automaten konden "gekraakt" worden door een ijzeren draadje of paperclip in de "munttoevoer" te houden. De machine zag dit als geldtoevoer en gaf dan gratis credits. De "munttoevoer" kan ook vervangen worden door een kaartlezer.
  • Zijkant: de zijkanten van de machine zijn meestal versierd met felle tekeningen, personages, logo's van het betreffende spel.

We hebben een arcade kast gekocht voor onze kantine. Arcade expert heeft veel keus en nam de tijd voor onze vragen. Ook bij de aflevering heeft Bruno rustig de tijd genomen om de werking van de kast uit te leggen. De kast ziet er top uit en is al vaak in gebruik. Complimenten voor Arcade expert !

Daniel Vermeij

Bekijk alle beoordelingen