Xevious

Xevious

De speler maakt gebruik van een 8-weg joystick om piloot een gevechtsvliegtuig heet een Solvalou, die is gewapend met een forward-firing Zapper voor antenne doelen en een Blaster die een onbeperkt aanbod van lucht-grond bommen voor gronddoelen vuurt. Het spel, vermoedelijk in Peru, werd genoteerd voor het gevarieerde terrein hieronder, die bossen, landingsbanen, basen, en mysterieuze Nazca Line-achtige tekeningen op de grond opgenomen.

Er zijn verschillende luchtfoto vijandelijke vliegtuigen die relatief langzaam kogels, alsmede (waarschijnlijk onbemande) snel bewegende projectielen en exploderende zwarte bollen te schieten. Ground vijanden zijn een combinatie van vaste en bewegende voertuigen bases, grotendeels ook brand langzaam kogels. Giant drijvend Andor Genesis moederschepen verschijnen in bepaalde gebieden, deze worden gedood door het uitspelen van hun kernen. Deze worden beschouwd als een van de eerste level-bazen te worden opgenomen in een video game.

Het spel scrollt door 16 gebieden, looping terug naar Area 7 na Area 16. De Solvalou voortdurend vooruitgang boeken dan wisselende terrein, en de grenzen tussen gebieden zijn gemarkeerd alleen door dichte bossen zijn gevlogen. Als de speler sterft, normaal afspelen hervat vanaf het begin van het gebied. Als de speler klaar is ten minste 70% van het oppervlak voordat ze sterven, wordt het afspelen beginnen bij het begin van het volgende gebied plaats. de Solvalou constant voren vliegt, is het mogelijk om verder zonder doden vijanden.

Geschiedenis

Xevious was een van de eerste verticale scrolling shooters (het werd voorafgegaan door ten minste de in 1981 Atari 8-bit computerspel Grotten van Mars) en sterk beïnvloed spellen in dit genre. De graphics waren revolutionair voor hun tijd, en karakters werden gemaakt met een opmerkelijke helderheid en effect door zorgvuldig gebruik van grijstinten en palet-shifting. Het was een van de eerste games die verborgen bonussen die niet worden vermeld in de instructies, maar kan worden onthuld door een geheime manoeuvre hebben. Onder deze was de "speciale vlag" die voor het eerst verscheen in de Rally-X. In dit spel de vlag gaf de speler een extra leven en deze functie is overgedragen naar tal van latere Namco games. In 1983, de oorspronkelijke Xevious was de eerste arcade spel om daadwerkelijk een tv-commercial uitgezonden voor het voor de Noord-Amerikaanse markt. Atari bevorderd het spel met de slogan "Ben jij sluwe genoeg om Xevious verslaan?" en sloot het commerciële met een tag line branding "van de arcade spel dat je niet kunt spelen thuis."

Hoewel het zag beperkte populariteit in de VS, Xevious was een enorme cult-hit in Japan. Populaire muzikanten Haruomi Hosono (Yellow Magic Orchestra) en Keisuke Kuwata (Zuid-All Stars) waren bekend dat fans van het spel, en de voormalige produceerde een album van de muziek van Namco video-games, met Xevious als middelpunt. Een follow-up 12 "single opgenomen in de liner notes een hele science-fiction kort verhaal van Endo, stelt u in de wereld van Xevious, met zelfs een rudimentaire fictieve taal.

Volgens Namco Museum DS is een driedelige roman geschreven over Xevious getiteld "Fardraut". Echter, niet veel bekend is over het boek, wat betekent dat het nooit werd zelfs uitgebracht. Volgens het spel, werden enkele achtergronden, personages, evenementen en zelfs geluiden geïnspireerd door het boek.

Xevious is onlangs herrezen als een stripverhaal als onderdeel van de ShiftyLook serie van internet stripverhalen. De strip is voorzien van een verhaallijn gericht op een jonge piloot die zich breekt met zijn vriendin naar de Xevious vechten alleen om haar de luchtmacht daarna mee naast hem.