Mortal Kombat

Mortal Kombat

Mortal Kombat was het eerste computerspel uit de controversiële Mortal Kombat serie van Midway. Het spel kwam uit in 1992 en was destijds controversieel door de bloedige en gewelddadige manier van doden van de tegenstander. Het spel gaat over het eerste Mortal Kombat-toernooi en het verslaan van de slechte Shang Tsung door de geestelijke Liu Kang.

500 jaar geleden werd het jaarlijkse Shaolin Toernooi onderbroken door de komst van een oude tovenaar, genaamd Shang Tsung, en een wezen met vier armen. Het wezen deed mee aan het toernooi en versloeg koning Kung Lao. Deze Shokan krijger was Goro, een ras dat vier armen heeft en dat alleen maar krijgers telt, zowel mannelijke krijgers als vrouwelijke. Goro werd hierna gedurende 500 jaar de ultieme vechtkampioen. Dit alles was deel van een plan van Shang Tsung, want als Outworld tien keer op een rij Mortal Kombat won dan werden de poorten voor Outworld naar Earthrealm (de aarde) geopend en kon de keizer van Outworld, Shao Kahn, het veroveren.

Liu Kang ging meedoen aan het toernooi om de balans te herstellen, want Outworld had al negen keer gewonnen en dit zou dus de tiende keer worden. Johnny Cage, een krijger en filmster, werd dankzij Shang Tsung in vermomming verleid om mee te doen met Mortal Kombat. Lin Kuei krijger Sub-Zero werd ook een deelnemer, nadat hij was uitgenodigd door Shang Tsung. Hij werd echter gehypnotiseerd door de slechte tovenaar en ging meevechten met Shang Tsung. De levende dode ninja Scorpion deed ook mee, zodat hij Sub-Zero kon vermoorden, want hij dacht dat Sub-Zero verantwoordelijk was voor zijn dood. Raiden, de God van donder werd ook door Shang Tsung persoonlijk gevraagd. Raiden reageerde negatief maar ging wel mee om de strijders van Earthrealm raad en wijsheid te geven.

Kano, de belangrijkste dief van de Black Dragon clan, werd achtervolgd door Sonya Blade. Blade werkt voor het Amerikaans leger en is hoofd van de dienst "Outer World Investigation Agency" (vrij vertaald: Onderzoeksbureau van andere werelden). Kano kwam uiteindelijk terecht in de boot richting het toernooi, waar hij Shang Tsungs paleis wilde uitbuiten (volgens geruchten zijn de muren gemaakt van goud). Kano had Sonya's partner gedood en zij was nu uit op wraak. Ze ging samen met Jax op zoek naar Kano maar alleen Sonya kon hem achtervolgen. Shang Tsung had Kano de opdracht gegeven om Sonya Blade aan boord te krijgen, dus vluchtte hij de boot op. Sonya volgde hem de boot op, die vervolgens snel vertrok. Kano verborg zich en Sonya kon niet meer terug naar het vasteland en kon dus niks anders doen dan deel te nemen aan het toernooi. Eenmaal aangekomen op het eiland waar Mortal Kombat plaatsvindt, ontmoeten de strijders van Earthrealm de beeldschone prinses Kitana, wier volk en ouders gedood waren door de keizer, die onder de indruk was van haar schoonheid en kracht. Shao Kahn adopteerde haar en veranderde de eens zo mooie 'Outworld' tot een verdorde heidense plek waar hij heerste. Shao Kahn had het ook al een paar keer gemunt op 'Netherrealm', een wereld vol demonen, maar deze kon hij niet veroveren.