Galaxian

Galaxian

Galaxian uitgebreid op de formule ontwikkeld door Space Invaders. Zoals in de eerdere game, Galaxian is voorzien van een horde van aanvallende aliens die schoten uitgewisseld met de speler. In tegenstelling tot Space Invaders, Galaxian voegde een element van drama door het hebben van de aliens periodiek kamikaze-achtige duiken op het schip van de speler, de Galaxip. Dit maakte het de eerste game die vijanden hebben met individuele persoonlijkheden. De spel plot bestaat uit een titel scherm dat verschijnt de melding "WIJ ZIJN DE Galaxians / MISSIE: Vernietig aliens" weergegeven.

Galaxian was zeer succesvol voor Namco en introduceerde een aantal "primeurs". Hoewel het niet de eerste kleur video game, Galaxian nam RGB afbeeldingen in kleur een stap verder met multi-gekleurde geanimeerde sprites en explosies, verschillend gekleurde lettertypen voor de score en de hoge score, het scrollen starfield, en grafische pictogrammen die het aantal resterende schepen laten zien en hoeveel rondes de speler had voltooid. Het beschikt ook over een ruwe themalied en meer op de voorgrond achtergrond "muziek". Deze elementen vormen samen een look te creëren en dat zou de norm voor veel andere 1980 arcade games zoals Pac-Man te stellen te voelen.

Gameplay

De gameplay is vrij eenvoudig. Zwerm na zwerm buitenaardse legers aan te vallen van de speler schip dat naar links en rechts aan de onderkant van de omsluitende scherm. Het schip kan een schot op het scherm slechts tegelijk. De speler verslaat een zwerm, alleen maar om het hebben vervangen door een andere meer agressieve en uitdagende zwerm in het volgende scherm. Een eenvoudige en repetitieve starfield rollen op de achtergrond.