Centipede

Centipede

Centipede is een verticaal gerichte shoot'em up arcade spel door Atari, Inc in 1981. Het spel is ontworpen door Ed Logg samen met Dona Bailey, een van de weinige vrouwelijke spel programmeurs in de industrie op dit moment. Het was ook een van de eerste arcade speelhalautomaten een belangrijke vrouwelijke speler hebben basis, na Pac-Man. De speler verdedigt tegen zwermen insecten, de voltooiing van een ronde na eliminatie van de duizendpoot die kronkelt langs het speelveld.

De speler wordt vertegenwoordigd door een kleine, "enigszins humanoïde hoofd" aan de onderkant van het scherm, later afgebeeld als een cape, elf-achtig karakter op de Atari 2600, Atari 5200 en Atari 7800 cartridge graphics (hoewel beschreven als zijnde een tuinkabouter in de trivia sectie van de mobiele telefoon interpretatie). De speler verplaatst het karakter over het onderste gedeelte van het scherm met een trackball en vuurt laser schoten op een duizendpoot oprukkende vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden door een veld van paddestoelen. Schieten elk deel van de duizendpoot zorgt voor een paddestoel, schieten een van de middelste segmenten splitst de duizendpoot in twee fragmenten op dat punt. Elk stuk gaat dan verder zelfstandig op zijn weg naar beneden de raad van bestuur, met het eerste deel van het achterste stuk steeds een nieuw hoofd. Wanneer de kop vernietigd, de sectie achter wordt dat de volgende hoofd.

De duizendpoot begint aan de bovenkant van het scherm, reizen naar links of rechts. Wanneer een paddestoel of de rand van het scherm raakt, zakt een niveau schakelaars richting. Zo meer paddestoelen op het scherm kleiner de duizendpoot om sneller dalen. De speler kan vernietigen champignons door te schieten, maar elke duurt vier hits te vernietigen.

Als de duizendpoot bereikt onderaan het scherm beweegt heen en weer in de speler gebied en een segment "head" duizendpoten periodiek toegevoegd. Dit gaat door totdat de speler heeft weggenomen zowel de oorspronkelijke duizendpoot en alle hoofden. Wanneer alle segmenten duizendpoot vernietigd, een nieuwe duizendpoot vormt aan de bovenkant van het scherm. Telkens wanneer een duizendpoot wordt geëlimineerd, maar de volgende is een segment korter en vergezeld gaat van een extra, snel bewegende "head" duizendpoot. Een speler verliest een leven wanneer getroffen door een duizendpoot of een andere vijand, zoals een spin of een vlo. De vlo verlaat paddestoelen achter als er minder dan vijf zijn in de speler gebied, hoewel het aantal dat nodig is neemt toe met moeilijkheidsgraad. Spinnen verplaatsen over de speler gebied in een zig-zag wijze en af ​​en toe eet wat van de champignons.

Scorpions vergiftigen elke paddestoel ze aanraken, maar deze nooit verschijnen in beweging van de speler regio. Een duizendpoot het aanraken van een giftige paddestoel raast recht naar het gebied van de speler. Bij het bereiken van de speler gebied, de duizendpoot weer normaal gedrag.